Samenwerking

Vabi

Vabi

Vabi, Vrij Agro- en Biotechnologisch Instituut, is een secundaire school waar onder meer dierenzorg onderwezen wordt. Daar geef ik les in de diergroep carnivoren. Leerlingen krijgen er theorie en praktijklessen over omgang, gedrag, voeding, voortplanting, gezondheid, vachtverzorging,… Borstelen, tanden poetsen, oren reinigen, ontworming- en ontvlooiïngsschema opstellen, nagels knippen, trainen en wassen van honden, katten en fretten komt allemaal aan bod.

Schoolhonden zijn vaste honden van leerlingen, leerkrachten, onderhouds- en keukenpersoneel die de hond dagelijks meebrengen naar school. Schoolhonden vertoeven ’s avonds, in het weekend en in de vakantie gewoon in hun gezin.

Van een schoolhond wordt verwacht dat ze goed met mensen (bv vreemden, kinderen) kunnen omgaan, dat ze een hoge bijtdrempel hebben, dat ze goed gesocialiseerd zijn en goed met andere dieren overweg kunnen. Ida, Lieze, Noor, Cayenne en Pepper gaan elk meerdere dagen per week mee naar school en bezitten dus deze waardevolle eigenschappen.

Om de leerlingen iets bij te brengen rond voortplanting, trachten we jaarlijks een nestje te fokken met één van onze schoolhonden. Leerlingen leren het beste over voortplanting als ze het goede voorbeeld van verantwoord fokken te zien krijgen. De dekking, de dracht, de geboorte, de evolutie van de pups en de verkoop ervan; het zijn allemaal items die de leerlingen van dichtbij mee volgen.

Uiteraard zijn deze pedagogische waarden heel belangrijk.  Zij voorkomen dat jongeren met interesse in de fokkerij bij een broodfokker ‘leren’. In geen geval mag de gezondheid en het welzijn van de schoolhonden en hun pups in het gedrang komen bij het nastreven van de pedagogische waarden.