Rasinfo

Gegevens

mooi staande hond

Oorsprong

Duitsland

Gebruik

jachthond boven en onder de grond

Soorten

Er zijn drie haarvariëteiten en drie verschillende groottes. Dat maakt het totaal aantal verschillende soorten teckels op 9. De groottes zijn standaard, dwerg en caninchen. De haarvariëteiten zijn korthaar, ruwhaar en langhaar. De oorspronkelijke teckel was de korthaar. Door in te kruisen met terriërs is de ruwhaar ontstaan. De langhaarteckel ontstond door inkruisingen met spaniëls. Door deze inkruisingen uit een ver verleden is er een merkelijk karakterverschil tussen deze soorten.

Kleuren

De wildkleur of everzwijnkleur is de meest voorkomende kleur bij de ruwhaar teckels. Dan heb je ook zwart en chocolade. Bij deze kleuren kan al dan niet tan-aftekening voorkomen. Daarnaast kunnen kleine witte vlekken op de borst voorkomen.

Gezondheid

De teckel heeft een relatief goede gezondheid. In het ras zitten weinig erfelijke ziektes of gebreken. Regelmatig voorkomende problemen zijn de rugverlamming en de PRA of de progressieve retina atrofie. Om honden te behoeden van een rugverlamming kan de hond best geen trappen lopen en mooi in conditie zijn. Om PRA te voorkomen worden alle ouderdieren onderworpen aan een oogtest alvorens er mee gefokt wordt.

Levensverwachting

15 jaar

Rasportret

Ida met bal

Teckels zijn reeds lang een populaire huishond omdat het aanhankelijke schoothondjes en felle jachthonden in één zijn. Ze hebben een eigen karakter dat in geen enkel ander ras gevonden wordt. Teckels doen vaak hun eigen wil, maar kunnen ook een heel nauwe band met het baasje opbouwen. Hoewel ze ontzettend moedig en zeker niet kleinzerig zijn in het veld, zijn het tevens aanstellers eersteklas die erg dramatisch kunnen doen. Teckels zijn ook grote komedianten. Ze bespelen de eigenaar als geen ander. Als ze ergens geen zin in hebben (vb trimbeurt, op de foto gaan, in de regen buiten gaan, …) trekken ze de volledige trukendoos open. Voorbeeld: De eigenaar stapt per ongeluk op een pootje waardoor de hond wordt overstelpt met lieve woordjes en aandacht. Daarna is het heel goed mogelijk dat de teckel, wanneer hij aandacht wil, dat ene pootje gaat optrekken, met bijhorende zielige blik.

Hoe klein de hond ook is, vergis u niet in het vasthoudende karakter en de intelligentie van deze jachthond. Een teckel is niet erfvast. Hij kan geen weerstand bieden aan een geur of een spoor die hij gevonden heeft: hij moet er achterna. Zorg ervoor dat de teckel niet van uw eigendom wegloopt. Wanneer een teckel een onweerstaanbare geur gevonden heeft onder de grond, dan graaft hij daar een grote put. Uw tuin kan met een teckel dus nooit piekfijn in orde zijn.

Er is weinig will to please aanwezig bij de teckel. Slaafs gehoorzamen zullen ze nooit doen. Dit wil niet zeggen dat je de teckel niets kan bijbrengen. Een teckel heeft geen probleem om samen met het baasje gehoorzaamheidslessen te volgen, of te gaan canicrossen, te zwemmen, …. Het is belangrijk om een methode te vinden waarmee u de teckel kan belonen voor het gewenste gedrag. Op deze manier kan de teckel alles leren.

Doorgaans kan de teckel het goed vinden met andere honden en dieren en gaat de teckel heel zachtaardig om met kinderen. Ze zijn erg alert en nieuwsgierig. Er ontgaat hen weinig. Blaffen kan uit de hand lopen wanneer er een foutieve reactie of begeleiding door de eigenaar is.